Igår bakade jag som sagt kanelbullar och eftersom de blev så bra så tänkte jag lägga upp mitt recept på dem. Jag gjorde dubbel sats och fick på det ca 80 bullar.
Deg: (enkel sats)
50g jäst
150g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
3 tsk malen kardemumma (malde själv)
ca 1320g vetemjöl (receptet säger ca 11-13 dl men jag hatar att baka efter deciliter och använder hellre gram när det gäller mjöl.)
Hur man gör:
- Smält smöret och häll i mjölken. Det ska vara fingervarmt altså 37 grader varmt. Blir det över 40 grader så dör nämligen jästen.
- Smält smöret och häll i mjölken. Det ska vara fingervarmt altså 37 grader varmt. Blir det över 40 grader så dör nämligen jästen.
- Smula ned jästen i en bakmaskin och häll på halva mjölk/smör blandningen tills jästen löst sig. Häll på resten av vätskan.
- Blanda socker, salt och kardemumma och häll ned. Blanda tills det löst sig och tillsätt mjölet. Låt hellre degen bli lite för kladdig än för torr eftersom det är lättare att tillsätta mjöl efteråt.
- Blanda socker, salt och kardemumma och häll ned. Blanda tills det löst sig och tillsätt mjölet. Låt hellre degen bli lite för kladdig än för torr eftersom det är lättare att tillsätta mjöl efteråt.
- Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 30-40 minuter.
Fyllning och utbakning:
Fyllning:
100g smör
100g smör
1 dl socker
1 msk kanel
(Det är åtminstone vad som står i receptet jag tittade på. Jag däremot höftar. Jag hade till exempel även på florsocker och riven mandelmassa. Vissa vispar ihop allt till en gegga och brer ut medan jag kletade på sakerna en grej i taget.)
- Låt smöret stå framme en stund så det är mjukt och lättarbetat.
- När degen är färdigjäst häller du upp den på ett bakbord (eller var du nu vill baka ut den) Dela upp degen i två delar. Knåda degen väl och om det behövs så tillsätt lite mjöl i taget tills degen går att hantera utan att den fastnar allt för mycket i dig eller bordet.
- Kavla ut varje degdel till en rektangel på ca 20x50cm... Mina var inte alls så stora och jag har ingen aning om hur mina såg ut, jag höftade lite som vanligt.
- Bred ut fyllningen som du vill ha. Nu kommer den stora frågan. Antingen kan man rulla ihop degen så som de flesta gör eller så kan man vika in båda sidorna så att de överlappar varandra.
- Har man rullat degen så är det bara att skära upp bitarna i ca 1½ cm tjocka skivor som man lägger i bullformarna.
Har man däremot vikt degen så skär man dem åter igen i 1½cm tjocka bitar. Sedan tar du upp en bit, snurrar den och viker ihop den och korsar båda ändarna över varandra och lägger den den i en bullform.
Har man däremot vikt degen så skär man dem åter igen i 1½cm tjocka bitar. Sedan tar du upp en bit, snurrar den och viker ihop den och korsar båda ändarna över varandra och lägger den den i en bullform.
- Därefter är det dags att jäsa igen under bakhandduk i ca 30-40 minuter.
Pensling och garnering:
Vispa upp ägg och sätt på ugnen på 225grader (varmluftsugn 200grader).
- Pensla försiktigt de jästa bullarna med ägget och strö över lagom mycket pärlsocker (cocos, mandelflarn etc. vad som nu faller en in i smaken.)
- Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.
- Låt bullarna svalna på galler under bakhandduk
Kommentera